Allt jag konsumerade 2021

Den sista årssammanställningen för det förra året handlar om min konsumtion! Den som har hängt med vet ju att jag gjorde en sådan förra året, och jag har gjort samma sak igen för att liksom kunna följa upp. Jag har alltså skrivit upp ”allt” jag har köpt under året. Jag tror absolut att jag kan ha missat någon grej, men det allra mesta är med här. Jag skriver upp grejer jag har köpt till mig själv och inte så mycket sådant vi köper till huset osv. Att renovera och restaurera hållbart är något som vi klurar på parallellt. Syftet med listan är att få syn på vad jag konsumerar och hur mycket jag konsumerar, för att kunna göra större förändringar. I år är också syftet att kunna följa upp och se om jag göra något annorlunda eller om jag måste skärpa till mig.

Listan över allt jag konsumerade 2021

Jag har delat upp listan utifrån olika kategorier i ett försök att få den mer överskådlig. Precis som förra året har jag valt kategorierna förbrukningsvaror, kläder, hobby, inredning och övrigt.

Förbrukningsvaror

Bodylotion Ljung Hudvård 1 st.
Handcreme Ljung Hudvård 1 st.

Schampo c/o Gerd 2 st.
Balsam c/o Gerd 2 st.
Schampo Maria Åkerberg 1 st
Balsam Maria Åkerberg 1 st.
Pumptvål c/o Gerd 1 st.
Hårinpackning 1 st.
Tovad tvål 1 st.

Allt är nyproducerat, totalt 11 artiklar, varav 3 är presenter från andra.

Här tror jag att jag har missat alla deodoranter? Förra året skrev jag upp att jag hade köpt fem stycken, och jag har inte svettats mindre det här året direkt. Men även om jag skulle lägga till fem sådana ligger jag faktiskt några artiklar under förra årets förbrukning. Det är ju svårt att jämföra eftersom olika förpackningar är olika stora och så men … Det här är kanske ungefär vad vi behöver på ett år? Vi måste ju få tvätta oss, liksom? Diskmedel och tvättmedel köper vi fortfarande på mataffären och jag skrev förra året att jag skulle se över vad vi köpte och se om det går att hitta miljövänligare alternativ. Jag har landat i att just nu får det duga med det vi använder. De har olika miljömärkningar och allergimärkning också, så jag nöjer mig där just nu ÄVEN om jag vet att det finns alternativ som är ännu bättre för miljön.

Kläder

Nyproducerat
Inneskor till jobbet
Fyra par trosor
En BH
En pyjamas till bebis (doppresent)
Sockar, mössa och tröja i ull (present till F)
Ett par foppatofflor (present till F)
Ett par promenadskor
Strumpbyxor, två par

Totalt 14 artiklar.

Secondhand
Vinterjacka fjällräven
Svarta jeans från Zizzi
Svarta tights
Vardagstoppar och linnen, 7 st.

Totalt 10 artiklar.

Jag blev lite chockad när jag räknade ihop hur mycket kläder jag har köpt? Tycker vekrligen inte att jag har köpt mycket, och min känsla har varit att jag köpt mer secondhand. Andelen secondhand har ökat något (från 35 till drygt 40 procent) men det här är ju för dåligt? Till mitt försvar måste jag säga att till mig själv är det egentligen bara underkläder och skor som jag har köpt nytt, och det tycker jag är svårt att köpa begagnat. Alla köp jag har gjort till mig själv har jag gjort från företag som försöker producera kläder på ett mer hållbart sätt (Organic Basics, Closely, Swedish Stockings och Icebug) De flesta av mina vardagskläder har jag faktiskt köpt på Sellpy och Tradera. Sen får jag väl reflektera mer över vad jag ger bort för något. Kanske finns det annat än nyproducerade kläder? Ett mål för 2022 blir att köpa mer secondhand. Svenskar köper i snitt ett nytt plagg i veckan, alltså 52 plagg per år, och där är jag ju långt ifrån både om man ser totalt och tittar på nyproduktion.

Inredning

Nyproducerat
Lampa till vardagsrummet
Badrumsmatta

Totalt 2 artiklar, varav en present till mig.

Secondhand
Fönsterlampa till stugan
Julpynt (tomtar etc.) 7 st.
Kakfat i trä

Totalt 9 artiklar.

Här har det hänt saker jämfört med förra året. Till att börja med har jag totalt sett konsumerat väldigt lite inredning under 2021 (jämför med förra årets 35 artiklar) och så är majoriteten köpt secondhand! Jag har faktiskt bara köpt en nyproducerad sak till mig själv, och den letade jag efter i nästan ett år innan jag hittade något som kändes rätt. Klappar mig själv på axeln här. Är också glad över att alla köp är genomtänkta och sådant som jag vill ha.

Hobby

Garn i merinoull, 3 nystan
Böcker: 22 stycken, varav 10 varit presenter till andra
Bokashihinkar, 4 st
Jord, en pall

Enbart nyproducerat, totalt 30 artiklar.

Jäklar vad jag har handlat böcker i år. Förra året köpte jag tydligen nio stycken, i år har jag köpt tjugotvå. Jag måste nog bli bättre på att hitta böcker secondhand ändå, trots att jag älskar just böcker och det är en av få saker jag unnar mig. Låna på bibliotek, leta i andras gömmor och sen köpa blir nog något att testa i år. Däremot tänker jag inte skämmas för att jag ger bort böcker till alla barn jag känner. Läsning är så jäkla viktigt så det får vara värt det (även om många barnböcker säkert också går att få tag på begagnat).

Men annars: miljömärkt garn i liten mängd tycker jag är försvarbart. Bokashihinkarna ska jag ju använda i måååånga år. Förhoppningsvis behöver jag aldrig mer köpa ny jord efter att jag använt upp den pall jag köpte förra året, tack vare bokashin. Eller åtminstone väldigt lite jord. Så det andra är okej, det är böckerna jag ska se över på ett bättre sätt.

Övrigt

Nyproducerat
Hårborste
Kalender
Väggalmanacka
Halsbandshänge

Totalt 4 artiklar, varav en present till mig

Secondhand
Mobiltelefon

Totalt 1 artikel

Den här kategorin tycker jag inte heller är något att säga något om. Jag är väldigt nöjd och stolt med att jag köpte en mobiltelefon begagnad istället för ett nyköp. Det finns flera seriösa företag där ute om man tycker att det känns läskigt att eventuellt bli lurad på blocket och andra ställen där man handlar av privatpersoner. De andra grejerna jag har köpt har varit sådant jag behöver och använder. Det är också betydligt färre artiklar än förra året.

Slutsatser och planer framåt

Jag är generellt sett nöjd med mina konsumtionsmönster. Det är några saker som jag blivit förvånad över och som leder till åtgärder under kommande år. Det är dessa tre:

  • Inte ge bort nyproducerade kläder i present.
  • Köpa färre nya böcker till mig själv. Låna mer på bibliotek och av vänner, samt leta begagnat i första hand.
  • Gå över ännu mer till secondhand i första hand.

Så får vi se hur det går. Utvärderas i januari nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.