Odlingskalendern 2022

I år tänkte jag dela med mig av mina odlingsplaner i form av en översikt baserad på årets tolv månader. Det blir dels en såkalender men också lite av en kom i håg-lista över vad jag ska göra de olika månaderna. Jag odlar i zon 7 (och delvis i zon 8/fjällklimat) så det här är vad som gäller för mig. Själv tycker jag att det kan vara svårt att hitta information om de högre zonerna när jag googlar så kanske kan det här glädja någon annan. Jag vill dock understryka att jag är en glad nybörjare och det här är en plan över hur jag gör. Det kan finnas bättre sätt. Så ingen går och blir besviken för att de kopierat mitt odlingssätt och det inte fungerade. Här kommer planerna – månad för månad!

Januari

I början av året ser jag till att inventera fröförrådet och komplettera med de sorter jag behöver för sommaren. Odlingen ska inte hindras av att jag har glömt att köpa frön! I januari sår jag chili och paprika. Förra året sådde jag den 17:e januari och de flesta började titta upp runt den 27:e. Vi får se när det blir lämpligt i år, men någon gång efter den 15:e verkar rimligt. Jag ska också så aubergine i år, och se hur och om det går. Jag odlar dessa under växtbelysning eftersom dagsljuset är alldeles för dåligt under vintermånaderna. Växtbelysning är det enda hjälpmedlet jag har, så utöver den får mina plantor stå ut med den temperatur rummet råkar ha, exempelvis.

Februari

I februari ska jag så purjolök för första gången. Jag har också beställt hem frö för basilika som jag ska peta ner i jord under februari månad. Vore härligt att kunna skörda färsk sedan under vårvintern. Den här månaden ska jag plantera om några chiliplantor som jag testat att övervintra och se om de går att få liv i igen. Jag ska göra samma med två paprikaplantor som jag har sparat. Den ena är gigantisk, så det vore kul om den kunde börja ge frukt! I februari ska jag också beställa utsäde av potatis, för det ska vi testa odla i år!

Mars

Busktomater ska ner i jord i mars. Jag har fler sorter än vad jag kommer ha plats med. Jag satsar på snabbväxande och låga sorter, med förhoppning om att de ska kunna ge tomater. I år skulle jag vilja prova ha dem utomhus istället för inne, men vi får se vad som blir möjligt. Jag ska också så en självpollinerande gurka att ha i fönster för (förhoppningsvis) tidig skörd. Eventuellt gör jag i ordning en kallsådd av svartkål. Förhoppningsvis kan jag skörda en chilifrukt (men det fick vänta tills i maj förra året, så det är att vara optimistisk).

April

I april sår jag mer gurka. Förmodligen i ett fönster långt ifrån mina övriga sådder så de inte blandar sig med den självpollinerande sorten gurka som sås i mars. Jag har en sort högväxande tomat som jag kanske sår i april, eller kanske låter bli helt. I år ska jag så majs i mitten av april så den kanske hinner bli klar innan frosten. Förra året kändes det som om den hade behövt ett par veckor till för att kunna skördas.

Maj

Den sista försådden görs i mitten av maj. Då petar jag ner frön från zucchini, pumpa och vintersquash i jorden. Jag ska också förså sojaböna, kanske mer i början av maj. Så häftigt att jag faktiskt skördade några baljor med just sojaböna förra året!

Annat jag ska göra i maj är att flytta plantor till fönster. Speciellt chilin som ska växa i krukor i mina söderfönster ska flyttas till sina växtplatser. Om snön smälter undan – vilket den faktiskt inte har gjort de senaste två åren – ska jag plantera om den grönkål som jag sådde i oktober – en så kallad kallsådd. Förutsatt att den har blivit något då.

Jag ska också göra i ordning utomhus i maj. Nya odlingsplatser ska skapas i några av mina krukor, jag ska fylla på med jord i en helt ny odlingslåda och så vidare. Allt som går att göra innan mitten av juni ska göras i maj.

Juni

I början av juni är det dags att börja härda allt som ska planteras ut. Förra året ställde jag dem på altanen som har sol nästan hela dagen och så in i (den avstängda) bastun som har en egen utgång till just altanen. Det kan komma frost ända fram till typ den 10:e juni, så jag brukar hålla koll på väderprognosen och verkar det lugnt planterar jag ut lite innan. Om inte får man ju vackert vänta. Efter frostrisken är över åker plantorna ut till sin slutliga växtplats.

Vissa saker ska direktsås och det sker också där när frostrisken är över. De saker jag ska så direkt är sallat, rädisa, rödbeta, sockerärta, märgärt och bondböna. Jag tror att jag ska direktså kålrabbi, den har rätt kort utvecklingstid, och så kommer jag så spenat mot bättre vetande. Spenaten hinner oftast gå i blom innan jag hunnit skörda så mycket av den men de få blad jag får är värdefulla! Eventuellt sår jag rucola och om jag får plats över kanske jag petar ner några morotsfrön.

Juli

I juli hoppas jag på att kunna skörda lite smått. Rädisor och sallatsblad brukar finnas redan i juli månad. Ibland jordgubbar. Alltid rabarber, och de kanske jag hinner skörda av redan i juni. De brukar alltid finnas i juni, där handlar det mer om min egen tid. Jag hoppas på salladslök som jag odlar första gången i år. Jag ska också prova så en ny omgång grönkål och se hur mycket den i så fall hinner växa till sig innan vintern. Jag fantiserar om att göra grönkålssallad på egen grönkål till jul men .. Ja, vi får se om det är just en dröm eller om det går.

Augusti

Förhoppningsvis skördar vi lite hela tiden i augusti. Zucchini, sallat, rädisor, sockerärtor, äpplen.. Jag bet inte riktigt när jag ska räkna med kålrabbi, bondbönor och märgärtor, men kanske någon gång här ändå? Vitlöken, om den har blivit något, tänker jag nog ta upp i augusti även om det står juli överallt. Men jag får se vad som verkar rimligt.

September

I september brukar det vara dags att börja göra i ordning trädgården för nästa säsong. Jag ska skörda sommarmorötter och rödbetor, och gödsla på de tomma växtplatserna så gott det går. Hoppas att det finns purjolök att ta reda på för vinterförvaring.

Oktober

Sista trädgårdsmånaden. I oktober är det dags att skörda vintermorötter. I år ska jag också göra i ordning kallsådder av kålväxter. Kanske inte bara grönkål utan även svartkål och kålrabbi. Det är också tid för att gödsla bärbuskar och rabarber, och i övrigt göra i ordning så mycket som möjligt inför nästa säsong.

November – December

Viloperiod. Och det tänker jag låta det vara också, så att det känns kul när allt drar igång igen under 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.