Recension av ICAs matkasse ”Klimat”

I år har vi testat matkasse för första gången. Jag ville ha det för att fortsätta äta okej och varierad mat även under en stressig period i livet, som maj månad alltid är för mig och många andra. Jag bor som bekant i glesbygd så vi hade inte så många alternativ att välja mellan, men det kan ju vara en fördel ibland. Vi landade i en kasse från ICA och eftersom jag brinner för klimatet kändes det naturligt att välja deras kasse ”Klimat”. Här kommer mina tankar om att ha matkasse i allmänhet och just denna kasse i synnerhet.

Kom hem till det här en vanlig måndag!

Beskrivning av kassen

ICAs kasse ”Klimat” består av fyra middagar som fås i fyra portioner. Tanken är att rätterna ska ha en liten klimatpåverkan och i en kasse snittar de fyra middagarna på 0,5 kg CO2-ekvivalenter. Det behövs om vi ska nå Pariasvtalet mål på 1,5 grads uppvärmning. Kassen innehåller två vegetariska rätter, en rätt med fågel och en rätt med fisk eller skaldjur. Man får inga receptkort i kassen (brukar man få det i andra kassar?) utan får ett mejl torsdagen innan med recept och varor man behöver ha hemma, samt att det finns att ladda ner på hemsidan. Som jag nämnde tidigare kändes den här kassen naturlig att välja för mig eftersom jag brinner för klimatet, men också för att den påminner mest om hur vi brukar äta till vardags.

Positiva saker

Först och främst måste jag säga att all hantering runt kassen har varit otroligt smidig. Jag gick bara in på hemsidan och beställde en prenumeration, och sedan rullade det på utan problem. Det var lika enkelt att avbeställa prenumerationen efter fem veckor, och det har inte varit några problem där heller. Så skönt när man slipper hantera felaktigheter och misstag!

Vi har bara ätit god mat. Vissa rätter har jag varit tveksam till på förhand, men de har alltid visat sig vara goda. Så klart har vissa rätter varit godare än andra, men ingenting har varit oätligt. Det är kanske en fördel att vi är vana att äta på liknande sätt, är man väldigt ovan vid baljväxter och veganska alternativ kanske steget är längre? Eller så är det en bra inkörsport till att våga lite annat.

Det blev väldigt mycket mat. Varje recept skulle bli fyra portioner, men jag tycker nog att vi oftast fick ihop sex portioner. Det är positivt att man inte känner att recepten är snåla!

Eftersom jag bor på liten ort tyckte jag också att det var kul att kassen kom med en del produkter som inte säljs till vardags här där jag bor. Kul att testa lite andra grejer. Och så skönt att allting bara fanns i kassen så man slapp såt i affären och tänka om när huvudingrediensen i ett recept är slut på hyllan.

Ytterligare en positiv aspekt är att det är lätt att äta klimatsmart med den här kassen, och att det är ganska skönt att slippa tänka själv.

Negativa saker

Jag har inte mycket negativt att säga om kassen. Det jag har hänger faktiskt ihop med en aspekt som jag tyckte var positivt, nämligen att det blev väldigt mycket mat av varje recept. Nackdelen med det var att vi ibland klarade oss med tre av rätterna måndag till torsdag och så sparade ett recept till söndag. Kanske ingen nackdel men det inverkade lite på vår egen frihet att välja mat. Det blev lite av en stress att hinna äta upp allt eftersom det skulle komma en ny kasse på måndagen.

Två gånger fick vi kycklinglårfilé. Det var 500 gram till fyra personer, och en del stekte bort i pannan så det tyckte jag faktiskt var lite. Å andra sidan förstår jag varför. Det är en klimatkasse, vi kan inte vräka i oss kött, och tillbehören runt omkring var generöst tilltagna båda gångerna så man behövde ändå inte gå hungrig.

Inverkan på den egna friheten är något som har gjort att jag inte varit så positivt inställd till matkasse tidigare. Jag gillar ju egentligen att planera mat, och kände mig ibland väldigt låst eftersom vi hade den här kassen att förhålla oss till. Dock hade jag inte orkar planera någon mat under den här perioden så det var nog mer en känsla än en realitet.

Jag tycker inte att kassen var dyr i förhållande till vad man fick, men däremot tycker jag att det är mycket pengar att lägga på vardagsmat. Jag vill gärna hamna lite lägre i kostnad när det bara handlar om fyra dagar.

Sammanfattning

Jag skulle verkligen rekommendera den här matkassen om någon frågade mig vad jag tyckte. Alla positiva aspekter väger upp, och jag gissar att den som överväger att börja med matkasse gör det för att inte behöva planera och handla själv. Jag tycker att kassen är väl sammansatt och under våra fem veckor åt vi ingenting som inte var gott. Det är också ett enkelt sätt att komma in på det mer klimatsmarta spåret om man känner att man skulle vilja det, men inte vet hur man ska börja.

Några rätter vi ätit

Jag avslutar med några bilder på sådant vi har ätit under de fem veckor vi hade kassen.

En matvetesallad som vi blev otroligt mätta av.
Pasta med en sås där aubergine var i fokus, toppad med valnötter.
Nötlasagne. Valnötter och blomkål mixades och blandades i en tomatsås. Gott!
Pasta igen. Med kyckling och kycklingbacon tror jag.
Ännu mer pasta! Kassen innehöll också mycket potatis, nästan mer än pasta.

Det här inlägget är på inget sätt sponsrat av ICA. Jag har för liten blogg för att det skulle vara lönsamt för dem eller för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.