Så bakar jag surdegslimpa

De senaste veckorna har jag tagit tag i det här med surdegsbakning igen. För några (tror nio men hur är det möjligt?) år sen var förra vändan jag hade en surdegsperiod, men då lärde jag mig aldrig att baka limpor eftersom jag tyckte att det var svårt. Det har jag tagit tag i nu! Jag har så svårt för recept där man ska väga så jag har testat fram ett recept där man får alla mått i deciliter och matskedar. Jag vet att experter säger att man ska väga, men jag tycker att det är bättre att det är lättillgängligt och blir av!

Hur häftigt är det inte att göra bröd på bara två ingredienser plus salt? Att det går? Det här receptet ger två limpor. Jag har en rund och en avlång jäskorg och det funkar bra att grädda dessa tillsammans. Jag köper ekologiskt mjöl och har räknat ut att dessa två bröd kostar cirka 22 kronor om man handlar mjölet i min matbutik. En limpa för 11 kronor kan ju vara trevligt så här i inflationstider!

Surdegslimpa (2 st)

Du behöver:

Fördeg:
drygt 0,5 dl surdegsgrund
2 dl vetemjöl
1,1 dl vatten

Deg 1
13,5 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
7,5 dl vatten

Deg 2
0,5 dl vatten
1 msk salt

Gör så här:

Dag 1

På kvällen blandas surdegsgrunden med mjöl och vatten till en tjock smet. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Morgonen efter. Lägg märke till de fina bubblorna i degen, men också rundningen i kanterna som gör att den ser ut lite som en boll. Degen har rest sig under natten.

Degen ska ha bubblat upp och höjt sig under natten. Tillsätt två sorters mjöl och vatten. När det bildas en deg låter du degen stå i rumstemperatur i 45 minuter så mjölet får svälla.

Gör klart degen genom att blanda ner det sista vattnet och saltet. Degen ska vara något lösare än när man bakar snabbjästa bröd med jäst, men det ska fortfarande vara en deg. Använd händerna för att göra degen elastisk. Det gör du genom att knåda och dra i den tills du märker att den inte går av på en gång utan håller ihop trots att den utsätts för dragningar. Smörj in en bunke med olja och lägg degen i den. Låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

När de 30 minuterna har passerat ska degen vikas. Det finns bra filmer på Youtube, men jag brukar ta tag i en sida, dra ut den så långt jag kan och så vika den över den del som ligger kvar i bunken. Sedan göra jag samma med nästa sida, tills jag har har jobbat mig runt degklumpen, kanske 4-5 gånger. Vik degen fyra gånger till var 30:e minut, totalt 5 gånger. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter efter den sista vikningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje bit till ett bröd. Jag brukar ta fram mina jäskorgar och forma i ungefär den storleken. Låt jäsa 35 minuter.

Mjöla jäskorgarna. Vik de formade bröden och placera i var sin jäskorg. Ställ in dem i kyl, övertäckta, över natten.

Dag 3

Ta fram bröden ur kylen 45 minuter innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in en plåt i ugnen. Precis innan gräddning stjälps bröden upp på bakplåtspapper och snittas. Jag använder en brödkniv och gör tre små snitt tvärsöver, men är man konstnärlig kan man göra något riktigt snyggt.

Ta ut den varma plåten ur ugnen och lyft försiktigt över bakplåtspapperet på plåten. Skjutsa in den i ugnen tillsammans med en form eller skål med en deciliter vatten. Vattnet bildar ånga som hjälper till att skapa en skorpa på brödet.

Bröden gräddas på 250 grader i 10 minuter, sedan sänks värmen till 225 grader och gräddas klart i 35-40 minuter. För mig har det synts väldigt tydligt när bröden är klara (och känts på doften) men jag brukar knacka lite på dem. Man hör om de är klara, för det låter lite ihåligt. Det ska också gå att använda en stektermometer för att se om det är klart.

Låt bröden svalna på bakgaller i 40 minuter innan du skär upp dem.

En reaktion på ”Så bakar jag surdegslimpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.