Köksträdgården 2022

I början av den här odlingssäsongen var jag inte så peppad alls. Dels var jag väldigt trött och sliten, dels hade en hel del av mina sådder dött och så hade jag inte riktigt hunnit göra i ordning allt som jag hade tänkt. Inte blev det bättre av att någon (misstänker starkt en skata som bor här i närheten) rafsade upp en av mina pallkragar och förstörde min direktsådd av gröna blad. Men! Det har tagit sig, jag har fått testa så i omgångar och senare än tänkt samt kompletterat med några köpta plantor så det börjar kännas kul igen! Tänkte visa vad jag har och hyr jag odlar!

Vi börjar med den här. Med den blev min odling komplett känner jag! Vi beställde den lokalt förra året och så gjorde jag i ordning den på hösten. Jag gjorde egen bets på ättika, rostig spik och kaffe (kolla @torpet125 på Instagram för recept) och den blev så här fin av det! Den är fyra meter lång, och i år har jag delat in den i fyra sektioner där varje är en meter. Längst till vänster har jag zucchini och sockerärt, bredvid dem kålrabbi och märgärt, alltså gröna ärter. I nästa två sektioner är det två sorters rödbeta och bakom rödbetorna växer samma sort av bondböna. Är väldigt, väldigt nöjd med denna!

Odlingslådan har jag ju visat tidigare. Älskar att den är indelad i små sektioner. I år växer olika kryddväxter längst upp, där oregano och persilja dominerar. Har också mynta och timjan där. Alla är köpta i matbutiken eller hos handelsträdgården (de säljer samma märke). I mittenraden purjolök som jag börjar vara lite orolig för. Den liksom släpper de yttersta lagren. Har den för lite näring? Längst ner en plocksallat som gör att vi inte behöver köpa gröna blad på ett bra tag. Sist jag odlade denna fick jag den hälften så stor och tyckte att det var bra! Kul också att dessa är sådda i slutet av juni, efter slutskörd av spenat.

I år har F byggt ett litet växthus åt mig. Det blev klart förra veckan så jag har bara ställt in några krukor med tomater (som har fått stå ute hela sommaren, stackarna). Just ovanjordsgrönsakerna hörde till det jag tröttnade mest på i början av sommaren, så de har verkligen bara fått klara sig själva.

Sen odlar jag en hel del i krukor. Här har vi salladslök som jag sådde i slutet av juni, vilket räknas som ”sent” här i norr. Får se om de hinner bli klara innan vintern.

Här är en broccoliplanta som jag köpte i panik i början av juni. Har alltså bara den här men eftersom man ska kunna äta bladen också ser den ju ut att ge ordentligt med mat.

Här står några krukor. Har rädisor närmast (sådda för typ två veckor sedan), och svartkål (panikköpt i juni) längst bort. Köpte dahlior till mittenkrukorna men de mår också sådär.. mot muren skymtar två av fyra pallkragar..

Har några fler krukor också, bland annat två stora som det växer grönkål i just nu, och ett gäng lämpliga för växthus samt några balkonglådor. Känner att det här är en lämplig omfattning på min odling. Jag har också skapat lite odlingsplatser i stugan (ska visa vid tillfälle) Skönt att känna sig nöjd på den fronten. Nu är det bara att odla resten av livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.