Från gräsmatta till 6 kilo potatis på tre månader

När jag hade odlat upp så mycket jag kunde (och ville) av villatomten började jag fundera på om jag kunde utnyttja fjällstugans tomt till odling. Eftersom den styckades för många år sedan är den rätt stor, så jag bestämde mig för att testa om det går att odla i zon 8. Jag har gjort en odlinglåda och ställt ut några pallkragar, men idag tänkte jag berätta om hur jag gjorde ett potatisland utan att gräva och hur det gått att odla potatis i fjällmiljö.

Odla ovanpå gräsmattan

Jag skapade en odlingsplats ovanpå gräsmattan. Hela vintern samlade jag kartonger som jag placerade ut under midsommarhelgen. Det svåraste var att placera dem i en någorlunda rak linje.

Ovanpå kartongerna hällde jag ut löv och lite spån som vi hade över. Efter det placerade jag ut potatisarna i detta så ungefär halva potatisen stack upp. Jag avslutade med att skotta jord ovanpå sättpotatisarna så att de täcktes av jord. Sen var det bara att hoppas på att de skulle ta sig!

Det såg inte så vackert ut när det var precis klart. Tur att det blir bättre sen!

Fylla på med jord

Det tog sig ganska bra. En månad senare såg det ut som på bilden ovan. Jag blev orolig att de skulle ha för lite jord för att täcka all ny potatis – den blir ju grön om den utsätts för solljus – så jag bestämde mig för att toppa med ännu mer jord runt varje potatisplanta.

Skörden – utvärdering av sorter

I mitten av september var det dags för skörd. Två veckor innan hade blasten vissnat ner på grund av frost, fick vi höra av andra som var på plats.

Det här första året köpte jag fyra olika sorter som jag testade hur de skulle fungera att odla i fjällmiljö. Alla bidrog med nya potatisar, i olika omfattning.

Twister gav relativt stora potatisar, vilket gjorde att skörden upplevdes som stor. Totalt vägde den 2,5 kg. Jag köpte den för att den beskrevs som god att ugnsbaka. Den ska också vara bra att lagra. Jag kommer odla den igen, men tror att den skulle må ännu bättre av att komma i jord någon vecka tidigare, samt ha fiberduk både i början och slutet av säsongen.

Princess gav fina, normalstora, potatisar men det blev inte så många. Förmodligen skulle den ha behövt några veckor till för att generera mer skörd. Här var sättpotatisen i princip bara ett vattenfyllt skal, så den tålde nog kyla sämst av de sorter jag provade. Totalt vägde skörden 1,2 kg, så jag fick liten utdelning av sättpotatisen.

Rosara testade jag mest för att det var en snabbare sort som bara behövde åtta veckor för att bli klar. Den är fin och rosa och gav stor skörd. Den vägde 1,5 kg, men det fanns en del väldigt små potatisar så jag tror den kan ge mer. Dessutom hade den finast blast av alla, och verkar alltså tåla frosten bättre. Kommer absolut odla igen!

Kingsman blev nog lite av en besvikelse. Jag fick i och för sig fina potatisar, men väldigt många av dem var väldigt små, så jag gissar att det hade blivit bättre med en längre odlingssäsong. Totalt vägde de 1039 gram, så typ exakt lika mycket som sättpotatisen jag satte i början. Kommer inte odla den igen.

Sammanfattning

Min erfarenhet är att det går bra att odla potatis i zon 8. Eftersom jag känner folk som har gjort det tidigare var det inte någon stor överraskning, men jag var inte säker på att det skulle gå att odla i höstlöv och minimalt med jord. Jag kommer odla igen nästa år, med förhoppning om att kunna peta ner sättpotatisen någon vecka tidigare, och så ska jag använda fiberduk åtminstone i början och slutet av säsongen för att maxa skörden. Eftersom jag läst att ett kilo sättpotatis borde kunna ge 4-5 kg färdig potatis borde jag åtminstone kunna få ut det dubbla jämfört mee vad jag fick i år. Ett mål för nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.