Bränn alla mina brev – filmen

Jag lyssnade på Söndagsintervjun med Alex Schulman för någon vecka sedan. Jag vet inte om jag minns något exakt från den, men jag blev ändå nyfiken på filmen Bränn alla mina brev, som baseras på hans bok med samma namn. Boken som är baserad på hans mormor och morfar, Sven och Karin Stolpe.

Centralt för berättelsen är en sommar i deras ungdom, där de befinner sig i väldigt vackra miljöer hos Sigtunastiftelsen. I filmatiseringen är det Bill Skarsgård som porträtterar morfar Sven medan Asta August iklär sig rollen som mormor Karin. Sven skriver en pjäs och Karin översätter, men känner sig också väldigt ensam. Hon börjar umgås med den unge Olof Lagercrantz, spelad av Gustav Lindh, vilket snart blir komplicerat. Berättelsen utspelar sig också i nutid, med Sverrir Gudnasson i huvudrollen Alex, och i huvudpersonens barndom.

Det är en välgjord film för den som uppskattar dramagenren. Filmen tar upp flera tunga ämnen, men kanske är det framförallt makten i relationer som är temat genom hela filmen, och som går att knyta till allt annat. Stundvis är det otäckt att se hur Karin behandlas, men det belyser också hur våld i en relation inte behöver vara fysisk för att vara skrämmande.

Jag vet inte hur mycket av filmen som är sann och hur mycket som är uppdiktat. Jag vet bara att jag lämnade biosalongen med många intryck och en känsla av att jag måste läsa boken. Och så kände jag en enorm beundran för svensk film, våra svenska skådespelare och Alex Schulman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.