Fjärilsvägen – Patrik Lundberg

I Fjärilsvägen skriver författaren Patrik Lundberg om sin egen mamma och hur hennes liv påverkades av samhällets förändringar. Hon blev kär, gifte sig och byggde hus i Sölvesborg. Efter att ha levt med ofrivillig barnlöshet adopterade de två barn och levde lyckliga. Sedan blev hon ensamstående samtidigt som den ekonomiska krisen i början av 90-talet briserade.

Boken är skriven i andra person, så att tilltalet hela tiden är till mamma Ingrid Birgitta Lundberg. Små fragment ur hennes liv presenteras i kronologisk ordning och binds ihop till en helhet där de politiska strömningarna samspelar med hennes eget liv. Språket är tillgängligt och trots att boken bara är 175 sidor känns det som om de sidorna täcker .. allt.

Jag tar med mig att klassklyftorna i vårt land är stora, och att medellivslängden mellan högutbildade och lågutbildade kvinnor skiljer flera år. Att lågutbildade kvinnor lider av psykisk ohälsa i mycket högre grad än andra grupper. Att vi tror att vi har stora skyddsnät i Sverige men kanske inte har det. Att Patrik Lundbergs mamma Birgitta bara blev 67 år.

Läs den om du gillar personporträtt, kvinnofrågor, samhällspolitik eller bara vill ha en bra berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.