Restaurera gamla fönster – pris, tillvägagångssätt och lärdomar

Under två somrar har jag restaurerat fönstren som sitter på vår fjällstuga. Ska man vara riktigt noga, och det ska man väl, är det bara utsidan jag har fräschat till, eftersom den varit i sämst skick. Jag är helt och hållet nybörjare på detta och har försökt läsa på och titta på det fåtal filmer som finns om detta och så har jag provat mig fram lite. I det här inlägget kommer jag skriva om mina lärdomar kring processen, hur jag har gjort för att restaurera fönstren och vad det har kostat.

Varför restaurera fönstren i stället för att byta ut dem?

Vi börjar från början. Varför har jag valt att lägga tid och kraft på något som jag inte kan, i stället för att köpa något nytt som är modernt och håller ordentligt tätt? Jag hade flera olika orsaker, där min egen nyfikenhet nog är den största. Tre andra orsaker presenteras här.

Inte sämre än ett modernt fönster

De allra flesta tror att man får ett fönster som är bättre isolerat om man byter de gamla fönstren mot nytillverkade. Det finns studier som pekar på motsatsen, åtminstone om man renoverat upp fönstren och kanske bytt innerglasen mot lågemissionsgals. Om fönstret som sitter på huset är tillräckligt gammalt är det tillverkat av ett trä som håller hög kvalitet och därmed är också fönstret av bra kvalitet och rustat för att stå emot väder och vind. Exakt siffra varierar, men någon gång mot 50-talets slut och 60-talets mitt gick man över till att använda annat virke i fönstren. Våra fönster är från 1958 och 1962, och är i väldigt fint skick (bland annat tacka vare underhåll genom åren) så jag utgår från att de kan hålla i 50 år till om man bara tar hand om dem.

Det är mer klimatsmart att renovera fönstret

Ja, ni som har hängt här länge vet ju förstås att jag konstant jobbar med att minska konsumtionen. Nykonsumtion bidrar till ökade utsläpp och det matar på växthuseffekten och klimatkrisen, bland annat. Så om det går att undvika ett nyköp gör jag gärna det. Dessutom finns det studier på att ett renoverat fönster har lägre påverkan på miljön än vad ett nyproducerat fönster har.

En kostnadsfråga att restaurera istället för att köpa nytt

Ja, och i slutändan var det en kostnadsfråga. Nya fönster kostar massvis med pengar, särskilt i den storlek som sitter på vår stuga och de pengarna fanns faktiskt inte. De pengarna hade vi inte just nu, men eftersom moderna fönster oftare måste bytas så vet jag inte om man kan säga att jag vill lägga pengar på att byta ut fönstren med jämna mellanrum heller. Som nämnts ovan var fönstren i bra skick, så behovet av nya fönster fanns inte. Däremot fanns ett behov av underhåll, så då var det bara att lära sig hur man göra.

Steg för steg – så restaurerade jag mina fönster

Vi kan börja med att titta på hur fönstret ser ut. Det är rätt stora fönster som består av träbågar och sex mindre rutor, omgärdade av spröjs. En ytterbåge är sammankopplad med en innerbåge, så det räknas förmodligen som tvåglasfönster. Fönstret går alltså att dela. Den renovering jag har gjort avser bara utsidan. När stugan uppfördes var fönsterbågarna gröna. Senare har de blivit målade i Skåneblått, med modern plastfärg.

Det första steget blev att ta bort all gammal färg. Här har jag testat två olika metoder. Första sommaren skrapade jag bort all färg som var lös och lät resten vara kvar. Det funkade bra fram till jag skulle olja fönstren (läs mer nedan) men resultatet blev ändå inte helt olikt de andra fönstren. De andra fönstren renoverades den här sommaren, och till dem använde jag en värmepistol för att kunna skrapa bort all färg. Färgen värms alltså upp till den bubblar och så skyndar man sig att skrapa bort den. Det var både roligt och blev väldigt bra! Förutom färgen tog jag bort det kitt som var löst, i dåligt skick eller väldigt fult. Alla rutor utom en var i fint skick, så jag behövde bara plocka lös en fönsterruta.

I steg två slipade jag bågen. Här var jag noga med att slipa övergångarna mellan färgpartier och färglösa partier på bågen. I övrigt ruggade jag mest upp ytan. Har man fönster med väldigt grånat trä kanske man kan slipa fram friskar trä underifrån, men det har jag inte gjort. Sedan följde steg tre, där jag oljade in fönsterbågarna. Detta för att torra och törstiga träbågar inte skulle suga ut oljan ur linoljefärgen jag skulle måla med sedan. Jag blandade lika delar kokt linolja och balsamterpentin, och strök ut över träpartierna. Här upplevde jag att visa färgpartier ville släppa och skapa en skarp kant igen, vilket gör att dessa kanter syns om man står nära bågen. På håll är det inget som märks. Efter oljningen monterade jag tillbaka en ny fönsterruta, på den enda som behövde bytas.

Efter att linoljan torkat, en dag senare, var det dags för fönsterkitt. Det här var momentet som jag hade varit mest nervös för innan. Det berodde på att det faktiskt var det enda som jag inte hade gjort förut. Skrapa, slipa och måla är samma oavsett om det är ett fönster, en möbel eller en husvägg. Jag har heller inte alltid ett naturligt handlag för sådant som kräver lite hantverk. I alla fall fick jag till det okej vid första försöket, och ju fler jag gjorde desto bättre gick det. Jag skriver mer om material nedan, men jag är glad att jag investerade i riktiga kittverktyg, för det underlättade enormt!

Sista momentet var att måla! Hade en trekantig eller pyramidformad pensel avsedd för fönster som fungerade väldigt bra! Färgen ska strykas två millimeter utanför kittet, på fönsterrutan, och det var ett annat moment som jag var nervös för men som gick alldeles utmärkt. Jag använde mig av linoljefärg, och är helt förälskad i denna färg nu! Så härlig att arbeta med. Dryg, lätt att stryka ut, luktar gott.. Det enda är väl torktiden, och då inte för att jag inte har tid att vänta på att den ska torka utan för att man lätt blir kladdig eftersom det man tror är en intorkad fläck är en fläck som inte hunnit torka ännu. Olika fabrikanter har lite olika steg för hur man ska måla så jag råder dig att läsa på själv om du vill prova!

Slutresultatet blev ett grönt fönster, som inte har samma nyans som den ursprungliga färgen från 1958. Den här är lite mjukare och behagligare. Kulören hittade vi genom ett färgprov från Beckers, det är deras kulör Sjögräs. Sedan beställde vi från Ottossons färg som bröt till färgen. Det finns fler linoljefärgstillverkare att beställa från.

Vad kostar det att restaurera ett fönster?

Att tala om vad det kostar att restaurera ett fönster är så klart lite som att fråga om längden på ett snöre. Det beror så klart på. Här kommer mina kostnader.

Jag har fixat till 5 fönster med ett cirkamått på 145 x 90 cm samt två mindre fönster på cirka 50 x 70 cm respektive 40 x 40 cm. Har inte mätt så jag höftar lite, men det ger en bild av storleken.

För att restaurera fönstren köpte vi:

Linolja, kokt, 1 liter (använde kanske en halv, max) 125 kronor.

Balsamterpentin, 1 liter (samma åtgång som linolja) 99 kronor

Linoljekitt, 1,5 kg (bytte bara ut de sämsta delarna) 120 kronor

Linoljefärg 1 liter (fick massor över en halv liter hade räckt) för 610 kronor.

6 glasrutor (använde alltså en) 300 kronor

Kittverktyg. Jag köpte ett set med kittkniv, fönsterskrapa och ett kittstämjärn för 749 kronor.

Pensel avsedd för fönstermålning 149 kronor.

Skrapa och värmepistol hade vi redan.

Total kostnad blev alltså: 2301 kronor. Jag har svårt att se att vi skulle kunna köpa ens ett fönster för den summan? Jag är nöjd med jobbet jag har gjort och glad att jag tog chansen att lära mig något nytt. Kvar är förstås att snygga till mellan fönstren, samt insidan, men de är i betydligt bättre skick än vad utsidan var så det är inte bråttom att åtgärda och det kommer nog inte att bli så mycket dyrare, särskilt eftersom vi redan har en del av utrustningen.

I priset är inte tätning medräknat. Vi har heller inte satt in lågemissionsglas, vilket också är en kostnad. Jag köpte linoljesåpa för att kunna rengöra penslarna efteråt, och det är inte heller medräknat i kostnaden.

Blandade lärdomar

Jag är en nyfiken person som tycker om att lära mig saker. Här kommer en del saker jag lärde mig under det här projektet!

En fördel med utrustning ämnad för ändamålet

Jag är så glad att vi valde att investera i bra verktyg, framförallt kittkniven. Jag som annars är lite snål hade lät kunnat hoppa över detta, men det underlättade enormt och hjälpte nog till att göra restaureringen till en positiv upplevelse och ge bra erfarenheter.

Älska linoljefärg

Jag har blivit helt frälst av linoljefärgen. Den luktar gott, är så lättarbetad och är väldigt dryg. När vi för några veckor sedan skulle måla med ”vanlig” färg märkte jag hur jag använde samma teknik som med linoljefärgen men att det inte funkade så jättebra med modern färg. Den har som sagt längre torktid än vad moderna färger har, men planerar man runt det är det inte något problem.

Linolja är självantändande

Det läskigaste med det här arbetet var vetskapen om att linolja kan självantända. Har man använt en trasa för att applicera linolja ska den antingen brännas direkt eller förvaras brandsäkert, typ i en hink med vatten eller liknande. Det är inte alltid jättelätt, tyckte jag.

Tidskrävande och inte samtidigt

Det tar tid för linoljefärgen att torka, ja, men planerar man väl upplever man inte som att det tar så mycket tid. Jag la kanske ner en timmes jobb på att skrapa och olja in bågen, sedan väntade jag ett dygn innan jag kunde börja kitta osv. Den effektiva arbetstiden är inte så lång! Däremot var det lite knepigt eftersom vi ju per definition inte bor i stugan utan bara är där i kortare sjok, och därför behövde planera väldigt väl för att hinna alla moment.

Jag kan

Jag blir lika glad varje gång jag inser att jag kan göra något praktiskt och att det blir helt okej. Att jag kan läsa på och fatta ett informerat beslut även om det gäller något helt nytt. Att färgen faktiskt sitter kvar på fönsterbågarna.

Länkar till bra läsning

Det finns hur mycket som helt att läsa om att renovera och restaurera fönster, särskilt på olika hemsidor om byggnadsvård. Här kommer ett urval som jag har uppskattat.

Boken Byggnadsvård: hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem av Erika Åberg

Ottossons färg har en massa tips, till exempel här om att måla på tidigare målade ytor utomhus.

Hos Byggnadsvårdsföreningen hittar man en massa matnyttiga texter, som den här texten om hur man gör fönster energisnåla utan att byta dem.

Att läsa på om byggnadsdelarnas historia kan också hjälpa och vägleda en framåt. Här är till exempel en text från Västernorrlands museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.